Телефон за връзка +359 (0)339 62392

Василица 2019

Малки сурвакари от ОУ „Христо Ботев“ в град Стамболийски поздравиха служителите на Министерството на външните работи по случай празника Василица – ромската нова година. Петокласниците изнесоха рецитал, в който пресъздадоха легендата за свети Васил, сурвакаха присъстващите за здраве и късмет, и получиха от тях подаръци. Училище „Христо Ботев“ си сътрудничи с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, който от 15 години развива програми за интегриране на ромите в българското общество. 
„Както свети Васил е създал мост, за да спаси ромите, заради което нашата нова година започва с почит към него, така пожелаваме на всички ежедневно да градим мостове към другите“, пожелаха гостите.
Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който прие децата в МВнР, ги поздрави за новата година.
„Знаменателно е, че тази година ромската нова година настъпва само ден след като България стана европейска столица на културата“, отбеляза той и припомни, че същината на това е да покажем многообразието на културите в Европа. „А ромската общност е част от многообразието и традицията не само на Балканите, а и в цяла Европа“, допълни той и пожела на децата здраве, но преди всичко успехи в училище, „защото това е пътят напред“.
Днешният празник е част от националната програма на „Амалипе“ „Всеки ученик ще бъде отличник“.